Upitnik - Sposobnosti


Na ovoj strani je upitnik koji će ti pomoći da odrediš svoje sposobnosti.

Pojedinačni upitnici:  Snalaženje sa rečima   Snalaženje sa brojevima   Shvatanje načina rada mašina i uređaja   Shvatanje odnosa u ravni i prostoru   Spretnost ruku i prstiju   Snalaženje sa ljudima 

Snalaženje sa brojevima

Snalaženje sa brojevima Snalaženje sa brojevima nam omogućava da izvodimo jednostavne računske radnje (sabiranje, deljenje, ...), da uočimo i razumemo odnose među veličinama (brojevima, merama, ...).

Pitanja
1.   Pomažeš poznanicima koji rade u prodavnici. Iznenada se pokvarila kasa i treba brzo da sabereš cene dva-tri artikla jer kupci čekaju. Sabiranje cena bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
2.   Na času fizike ste učili novu formulu. Od tebe se traži da objasniš na koji način se rezultat menja (raste ili opada) u zavisnosti od brojeva koje uneseš u formulu. Ovo bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
3.   Tvoja baka želi da napravi kolač iz engleskog kuvara. Sastojci su navedeni u merama koje se kod nas ne koriste. Treba da preračunaš mere u grame pomoću formule. Ovo bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
4.   Zamisli da si u inostranstvu i imaš dolare. Potrebni su ti evri i treba da izračunaš koliko dolara treba promeniti da bi se dobilo 400 evra. Ovo bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
5.   Tvoj razred organizuje proslavu. Neko treba da izračuna koliko sokova, peciva i slatkiša može da se kupi ako svaki učenik da 200 dinara. Ovo računanje bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
6.   U zabavnom časopisu nalaze se zadaci u kojima treba nastaviti niz brojeva poređanih po određenim pravilima. Ovo bi tebi bilo:  
1

2

3

4

5
7.   U radnji treba da platiš užinu za vas četvoro. Treba da izračunaš koliki je čiji račun da bi tačno raspodelio kusur. Izračunavanje kusura bi za tebebilo:  
1

2

3

4

5

Napomena: Važno je da imaš u vidu da rezultat koji ćeš dobiti nije prava mera tvojih sposobnosti, već tvoja lična procena.

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF