Upoznaj svoja profesionalna interesovanja


Saznaj o profesionalnim oblastima i grupama zanimanja - uslovima rada, karakterističnim zanimanjima, zanimanjima u sistemu srednjeg obrazovanja itd.

Tehnologija

Industrijska proizvodnja

Industrijska proizvodnja


U industriji se izrađuju proizvodi od različitih sirovina, kao i polugotovih i gotovih materijala (npr. od tkanina, hemijskih supstanci, prehrambenih, metalnih konstrukcija, drveta, ...). Industrijska proizvodnja je široka oblast koju čini više industrijskih grana. Ono što je zajedničko za sve industrijske grane su masovna i serijska proizvodnja, upotreba mašina i automatizovanih proizvodnih procesa.
Izabravši poslove iz ove grupe zanimanja radićeš u serijskoj proizvodnji u različitim industrijskim granama, na mašinama ili upravljajući automatizovanim proizvodnim linijama.

Šta je važno za rad?

Za uspešno obavljanje ove grupe zanimanja važni su: razvijenost čula vida i sluha, kao i čula mirisa i ukusa, normalno funkcionisanje nervnog sistema, spretnost šaka i prstiju, promišljenost, preciznost, odgovornost, snalaženje sa brojevima, shvatanje odnosa u ravni i prostoru.

Uslovi rada

Ovi poslovi uglavnom se obavljaju u zatvorenom prostoru, u industrijskim postrojenjima, fabričkim halama i sl. U zavisnosti od industrijske grane variraju konkretni uslovi rada, ali ono što je zajedničko za industrijsku proizvodnju jeste smenski rad.


Kada klikneš na link desno pojaviće se upitnik koji će ti pomoći da proceniš da li ti je ova oblast zanimljiva. Rezultat koji ćeš dobiti je mera tvoje lične procene.


Odaberi grupu zanimanja iz menija ispod kako bi se prikazale opširnije informacije o njoj:

Lična i društvena briga o ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Lične usluge
Lične usluge
Rad sa biljkama i životinjama
Rad sa biljkama
Rad sa biljkama
Rad sa životinjama
Rad sa životinjama
Kultura, umetnost i mediji
Kultura i umetnost
Kultura i umetnost
Javno informisanje i mediji
Javno informisanje i mediji
Odbrana, bezbednost i zaštita
Vojska i policija
Vojska i policija
Civilna bezbednost
Civilna bezbednost

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF