Upitnik - Sposobnosti


Na ovoj strani je upitnik koji će ti pomoći da odrediš svoje sposobnosti.

Pojedinačni upitnici:  Snalaženje sa rečima   Snalaženje sa brojevima   Shvatanje načina rada mašina i uređaja   Shvatanje odnosa u ravni i prostoru   Spretnost ruku i prstiju   Snalaženje sa ljudima 

Shvatanje načina rada mašina i uređaja

Shvatanje načina rada mašina i uređaja Shvatanje načina rada mašina i uređaja nam omogućava da razumemo kako rade mašine i uređaji, shvatimo principe mehanike (da rešavamo teorijske ili praktične zadatke), da uočimo kako da koristimo alate ili kako da popravimo kvar na nekoj mašini ili uređaju.

Pitanja
1.   Mlađi rođak traži da mu objasniš kako funkcioniše stari časovnik sa vidljivim satnim mehanizmom. Ovo bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
2.   Na ekskurziji ste obišli proizvodni pogon u fabrici keksa. Nastavnik te pita na času da objasniš princip rada pokretne trake. Tebi bi to bilo:  
1

2

3

4

5
3.   Na računaru igraš igricu bilijara. Tebi je "pravi" bilijar malo poznat. Treba da proceniš gde i kojom jačinom treba da udariš kuglu da bi otišla gde želiš. Ovo bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
4.   Tvoja porodica je dobila na poklon ljuljašku. Treba da odrediš dužinu lanca tako da ima što veći luk pri ljuljanju. Ovo bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
5.   Tvojoj drugarici se otkačio deo sa igračke na daljinsko upravljanje. Treba da otkriješ gde taj deo stoji i da ga namestiš. Ovo bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
6.   Posmatraš rad mašine koja ima zupčanike. Treba da utvrdiš koji se zupčanik u kom smeru okreće i kako se vrši prenos. Ovo bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5
7.   Tvoj drug je dobio novi bicikl sa 21 brzinom. Objašnjava ti zašto na uzbrdici treba da vozi u određenoj brzini da se ne bi umorio. Razumevanje objašnjenja bi za tebe bilo:  
1

2

3

4

5

Napomena: Važno je da imaš u vidu da rezultat koji ćeš dobiti nije prava mera tvojih sposobnosti, već tvoja lična procena.

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF