Zanimanja


U obrazovnom sistemu postoji veliki broj obrazovnih profila / zanimanja. Napominjemo da su nazivi zanimanja i obrazovnih profila ponekad isti. U Konkursu za upis u srednju školu, koji izdaje Ministarstvo prosvete i nauke, navedeni su obrazovni profili. Neki od njih su ogledni. Uslovi se svake školske godine menjaju, pa zato obrati pažnju. Slede opisi koji će ti pomoći da se bolje informišeš. Napominjemo da je ovo pojednostavljen način podele zbog lakšeg korišćenja vodiča.

Rad sa biljkama

Cvećar / vrtlar

Rad sa biljkama Snalaženje sa ljudima Spretnost ruku i prstiju

Broj godina školovanja: 3
Gaji, nabavlja i/ili prodaje sve vrste cveća. Od rezanog cveća i zelenog rastinja oblikuje cvetne aranžmane i bukete. Vrtlar uređuje i održava vrtove i zelene površine, parkove, sportske terene i prostore drugih javnih površina. Sadi drveće, ukrasno rastinje, cveće. Održava i kosi travnjake, šiša živice i ukrasno grmlje, potkresuje grane stabala. Đubri i štiti drveće i cveće od bolesti i štetočina, leči bolesno rastinje i zamenjuje sadnice. Radi na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Stalno je u pokretu.

Poljoprivredni proizvođač

Rad sa biljkama Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 3
Priprema tlo za sejanje i sađenje, ore, đubri i navodnjava. Određuje biljne kulture koje će sejati; vreme i način setve; vrstu i količinu đubriva; vrstu zaštite od biljnih štetočina - prskanje, zaprašivanje i navodnjavanje. Prati rast i razvoj žitarica, krmnog bilja (za ishranu stoke) ili povrća. Sazrele useve žanje, ubira, skladišti i distribuira na tržište. Prerađuje ratarske proizvode za industrijsku proizvodnju. Radi na otvorenom, ili u zatvorenom prostoru - na poljoprivrednim dobrima, u plastenicima i staklenicima, u šećeranama, uljarama ili pekarama. Radi u različitim vremenskim uslovima.

Poljoprivredni tehničar

Rad sa životinjama Rad sa biljkama Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 4
Organizuje i nadgleda proizvodnju biljnih kultura: ratarskih, voćarskih, vinogradarskih i proizvodnju i uzgoj domaćih životinja. Radi i u drugim granama poljoprivredne proizvodnje – pčelarstvu, ribarstvu... Zbog velike raznovrsnosti poslova, poljoprivredni tehničar može obavljati tzv. specijalizovane poslove: tehničar-vrtlar, tehničar-stočar, tehničar fitofarmaceut (zaštita bilja). Rade na otvorenom i zatvorenom prostoru. U radu koristi različita hemijska sredstva za suzbijanje štetočina, korova i bolesti i zato je potrebno je da primenjuje mere zaštite.

Rasadničar

Rad sa biljkama Spretnost ruku i prstiju

Broj godina školovanja: 3
Osnovni poslovi koje obavlja su proizvodnja cveća i ostalih biljaka za ozelenjavanje i ukrašavanje zelenih površina. Svojim radom doprinosi da životna sredina bude zdravija i prijatnija. Radi u rasadnicima, botaničkim baštama, staklenicima, plastenicima, javnim i nacionalnim parkovima, u komunalnim preduzećima kao što je Gradsko zelenilo itd. Radi fizičke poslove u pognutom položaju tela na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Može se dodatno obrazovati da stekne zvanje tehničar za pejzažnu arhitekturu.

Šumar

Rad sa životinjama Rad sa biljkama Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 3
Štiti šume od bespravne seče, sprovodi mere zaštite šume od požara. Sadi drveće i zelenilo, uređuje drvorede, kontroliše seču drveća, sakuplja bilje i gljive. Radi na uzgoju i čuvanju divljači. Učestvuje u organizovanju lova na divljač i održavanju lovnih objekata. Radi na otvorenom, pretežno sam, izložen različitim vremenskim uslovima.

Šumarski tehničar

Rad sa životinjama Rad sa biljkama Shvatanje odnosa u ravni i prostoru Snalaženje sa brojevima

Broj godina školovanja: 4
Prikuplja podatke o svojstvima šumskog područja, o biljnom i životinjskom svetu, a posebno o retkim, zakonom zaštićenim vrstama. Prati rast drveća, brine o njihovoj zaštiti od bolesti i štetočina. Određuje i označava delove šume koji su predviđeni za seču i za pošumljavanje. Proračunava količinu drva koja će se dobiti sečom, planira gradnju šumskih puteva, prati i nadgleda radove u šumi. Može obavljati i neka laboratorijska ispitivanja i administrativne poslove u šumarskim gazdinstvima. Radi na terenu, u prirodi, izložen različitim vremenskim uslovima.

Tehničar hortikulture

Rad sa biljkama Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 4
Organizuje proizvodnju, gajenje i negu cveća, ukrasnog drveća i šiblja, začinskog i lekovitog bilja. Prati i sprovodi mere tehnološkog procesa u proizvodnji biljaka, semena i sadnog materijala. Projektuje i prati ozelenjavanje, održavanje i zaštitu javnih površina, parkova ali i dvorišta. Izrađuje cvetne aranžmane i organizuje dekoraciju unutrašnjeg prostora. Posao obavlja uglavnom na otvorenom prostoru, u pokretu (rasadnici, javni i nacionalni parkovi, ozelenjavanje i ukrašavanje dvorišta...), ali može da radi i u zatvorenom prostoru (projektni biroi, cvećare, prodavnice opreme za hortikulturu, poljoprivredne apoteke). Ovaj obrazovni profil omogućava ispoljavanje estetskih i kreativnih potencijala.

Tehničar za pejzažnu arhitekturu

Rad sa biljkama Shvatanje odnosa u ravni i prostoru Snalaženje sa brojevima

Broj godina školovanja: 4
U saradnji sa inženjerom, učestvuje u projektovanju i izvođenju ozelenjavanja naselja i uređenju predela. Radi na pripremi podloge za proces ozelenjavanja i uređenja zelenih površina, učestvuje u izradi premera i predračuna. Takođe, vodi administrativne poslove, razrađuje naloge, vodi računa o materijalu, sredstvima za rad i radnicima na terenu, evidentira dnevni učinak i utrošak sredstava. Daje pomoćnim radnicima neposredna uputstva za rad, kontroliše i nadgleda izvršenje ozelenjavanja. Radi u zatvorenom prostoru i na terenu.


Pogledaj zanimanja koja počinju slovom: ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVZŠĆČ

Pogledaj koja se zanimanja nalaze u sledećim grupama:

Lična i društvena briga o ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Lične usluge
Lične usluge
Rad sa biljkama i životinjama
Rad sa biljkama
Rad sa biljkama
Rad sa životinjama
Rad sa životinjama
Kultura, umetnost i mediji
Kultura i umetnost
Kultura i umetnost
Javno informisanje i mediji
Javno informisanje i mediji
Odbrana, bezbednost i zaštita
Vojska i policija
Vojska i policija
Civilna bezbednost
Civilna bezbednost

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF