Zanimanja


U obrazovnom sistemu postoji veliki broj obrazovnih profila / zanimanja. Napominjemo da su nazivi zanimanja i obrazovnih profila ponekad isti. U Konkursu za upis u srednju školu, koji izdaje Ministarstvo prosvete i nauke, navedeni su obrazovni profili. Neki od njih su ogledni. Uslovi se svake školske godine menjaju, pa zato obrati pažnju. Slede opisi koji će ti pomoći da se bolje informišeš. Napominjemo da je ovo pojednostavljen način podele zbog lakšeg korišćenja vodiča.

Javno informisanje i mediji

Dizajner zvuka

Javno informisanje i mediji Kultura i umetnost Spretnost ruku i prstiju Shvatanje načina rada mašina i uređaja

Broj godina školovanja: 4
Uz znanja i alate iz raznih multimedijalnih oblasti (film, TV, radio, pozorište, računari, internet,...) dizajneri zvuka mogu samostalno da snimaju, uobličavaju, "miksuju" i aranžiraju muzičke priloge za potrebe različitih medija, a mogu i da komponuju manje muzičke oblike. Dizajneri zvuka mogu da obavljaju poslove muzičkog producenta, muzičkog saradnika, tonskog snimatelja, tonskog snimatelja muzike, mikromana, kompozitora kratkih formi za radio, televiziju i druge medije. Radno vreme je prilagođeno potrebama posla.

Elektrotehničar multimedija

Elektrotehnika Javno informisanje i mediji Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru Snalaženje sa brojevima

Broj godina školovanja: 4
Održava digitalne i analogne audio i video uređaje (kamere, kamkordere, TV prijemnike i monitore, audio i video plejere i dr.) Radi u radio i TV centrima i studijima (rad sa kamerom, kontrola svetla, tonska režija itd.) Postavlja i održava interne, satelitske i kablovske televizije i obavlja poslove provajderskih kuća za pružanje različitih telekomunikacionih usluga. Primenjuje savremene softverske multimedijalne alate u audio i video produkciji, marketingu (oglašavanje, reklame) grafičkom i WEB dizajnu, tehničkoj podršci za multimedijalne prezentacije u elektronskim i štampanim medijima. Obavlja i poslove u oblasti video nadzora, elektronske kontrole i obezbeđenja u industriji, saobraćaju, medicini... Radi u zatvorenom i veštački osvetljenom prostoru,uglavnom sedeći.

Fotograf

Javno informisanje i mediji Kultura i umetnost Snalaženje sa ljudima Shvatanje odnosa u ravni i prostoru Snalaženje sa rečima

Broj godina školovanja: 4
Fotografiše i obrađuje crno - bele i fotomaterijale u boji. Koristi tradicionalnu i savremenu tehnologiju. Obavlja ceo proces od fotografisanja, do izrade fotografije. Poznaje različite tipove aparata i njihove mogućnosti uključujući i objektive i ostalu potrebnu opremu. Kod digitalne fotografije fotograf na računaru može da menja boju, dimenzije, kontrast i sl. Fotografije može da koristi pri izradi različitih proizvoda, knjiga, postera, oglasnih panoa, reklamnog materijala (majice, bedževi i sl). Zavisno od namene, fotograf osmišljava uslove fotografisanja. Po potrebi radi u timu (svetlo, rekviziti, stajling...). Može se specijalizovati za portrete, dokumentarnu fotografiju, modnu fotografiju itd. Radni uslovi zavise od mesta na kome je zaposlen. Kad fotografiše, može biti i u zatvorenom studiju i na otvorenom prostoru. Razvijanje filma i izrada tradicionalne fotografije obavlja se u zatvorenim mračnim komorama.

Muzički saradnik

Javno informisanje i mediji Kultura i umetnost Snalaženje sa ljudima Spretnost ruku i prstiju Snalaženje sa rečima

Broj godina školovanja: 4
Zvanje muzičkog saradnika (muzički saradnik - teoretičar ili muzički saradnik - etnomuzikolog) stiče se izborom teoretskog smera u srednjim muzičkim školama. Muzički saradnik može raditi u pripremi muzičke podloge za reklame, filmove, radio i TV emisije. Sarađuje sa muzičkim urednikom; savetuje urednike ili režisere pri izboru muzike koja najviše odgovara njihovom delu ili zamisli. Može raditi i u predškolskim ustanovama kao stručni saradnik - tokom školovanja stiče znanja o dirigovanju i dečjem orkestru.

Tehničar dizajna grafike

Javno informisanje i mediji Kultura i umetnost Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 4
Likovno uređuje knjige, časopise, brošure, plakate, reklamne materijale i sl. prema potrebama i zahtevima klijenata. Osmišljava vizuelni identitet firme: dizajnira zaštini znak (logotip), koverte, memorandum i sl. Predmeti ili znakovi koje dizajnira su privlačni, uočljivi i prepoznatljivi. Osim odgovarajućih kompjuterskih programa (grafički programi, priprema za štampu), tokom školovanja uči crtanje i slikanje - ovaj obrazovni profil je u ponudi srednjih škola za dizajn i umetničkih škola. Može raditi u štamparijama, firmama, elektronskim medijima i sl. ili samostalno.


Pogledaj zanimanja koja počinju slovom: ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVZŠĆČ

Pogledaj koja se zanimanja nalaze u sledećim grupama:

Lična i društvena briga o ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Lične usluge
Lične usluge
Rad sa biljkama i životinjama
Rad sa biljkama
Rad sa biljkama
Rad sa životinjama
Rad sa životinjama
Kultura, umetnost i mediji
Kultura i umetnost
Kultura i umetnost
Javno informisanje i mediji
Javno informisanje i mediji
Odbrana, bezbednost i zaštita
Vojska i policija
Vojska i policija
Civilna bezbednost
Civilna bezbednost

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF